Pijn

Pijncoach Alkmaar |
Weet écht waar de pijn zit

Acute pijn  Acute pijn ontstaat meteen na schade aan het lichaam, door bijvoorbeeld een sportblessure of een ongeval. Deze pijn verdwijnt doorgaans vanzelf of door behandeling. Chronische pijn  In tegenstelling tot bij acute pijn, waarbij na verloop van tijd de pijn minder zou moeten worden omdat het weefsel is hersteld, is bij chronische pijn een ander proces gaande.  ls pijn langer aanwezig is, raakt het zenuwstelsel overgevoelig. Daarmee komt de pijn makkelijker tot stand en is de relatie tot het oorspronkelijke letsel vaak niet meer aanwezig.

Acute pijn
Acute pijn heeft een waarschuwingsfunctie welke ontstaat meteen na schade aan het lichaam, door bijvoorbeeld een sportblessure of een ongeval. Deze pijn verdwijnt doorgaans vanzelf of door behandeling.

Chronische pijn
Bij chronische pijn is er sprake van een ontregelt zenuwstelsel.
De balans tussen actie (sympathisch zenuwstelsel) en rust (para sympathisch zenuwstelsel) in het lichaam is verstoord.

Wat doen deze 2 delen van het zenuwstelsel?
Het sympathische zenuwstelsel is actief tijdens stress.
Het lichaam bereidt zich voor om snel te handelen. (hartslag gaat omhoog en spieren spannen aan). Als dit proces lang aanhoudt en daarmee chronische (spier)spanning wordt, liggen klachten op de loer. Logisch. Als dit deel van het zenuwstelsel veel op ‘aan’ staat geeft dit een continue staat van alertheid. (Fight-Flight). Lichaam en geest raken uit balans.

Bij disbalans is het para sympathisch zenuwstelsel vaak ‘ondergeschikt ‘ (lees minder actief) aan het sympathische deel. Dat heeft tot gevolg dat men niet meer goed herstelt. Het is dan ook belangrijk dat ook het para sympathische deel actief blijft. Het zorgt immers voor energie en ontspanning.

Disbalans.
Deze ontregeling van het zenuwstelsel kan o.a. komen door langdurige stress, te weinig rust, of traumatische ervaringen.
Als er sprake is van een disbalans/discomfort komen pijn en lichamelijk ongemak makkelijker tot stand, ook als er geen directe dreiging is.

Belangrijk is te weten dat ‘naast’ dit proces ALLE informatie die het brein krijgt wordt opgeslagen. Dus ook gedachtes/gevoel en het handelen. Het is daarom zaak om nieuwe, meer helpende informatie aan het brein toe te voegen zodat het zenuwstelsel tot rust komt en het overactieve sympathische deel niet langer leidend is.

Mooi gegeven dat je zelf invloed uit kunt oefenen op de vicieuze cirkel. Het zelfhelend vermogen biedt dan ook perspectief bij bijv. klachten als fibromyalgie, aanhoudende lage rugklachten, hoofdpijn- en nekklachten, chronische vermoeidheid (ME), ALK, buik- en darmklachten.


Het goede nieuws is, deze vicieuze cirkel is te doorbreken!
Het brein heeft andere, meer helpende informatie nodig. Daarvoor is het belangrijk ook inzicht te krijgen in de informatie die reeds opgeslagen is. Bewustwording dat deze niet helpende informatie jou niet dient. Het brein moet als het ware opnieuw geprogrammeerd worden.

Her-programmeren vergt luisteren naar jezelf en onderzoeken wat het allerbeste is voor jou. Als je dat goed duidelijk hebt, kun je er naar handelen. Dat zal in het begin wennen zijn maar zal je steeds makkelijker afgaan en vertrouwd gaan voelen. Ook voor het brein. En dat is mooi! Daarbij, als je deze weg blijft volgen draagt dit niet alleen bij tot positieve invloed op de pijn maar ook tot wie je bent, wilt zijn.

Hoe werk ik?
Het zelfhelend vermogen staat bij mij hoog in het vaandel.

Het bio psychosociaal model maakt mooi duidelijk dat er op meerdere domeinen kwetsbaarheids- en onderhoudende factoren kunnen zijn. De mens in zijn totaliteit wordt benaderd. Zo kunnen biologische (erfelijkheid), psychologische en ook sociale factoren een rol spelen bij langdurige klachten. De nadruk tijdens coaching ligt voor mij bij de psychologische en sociale factoren. Belangrijke factoren. Niet alleen bij het ontstaan maar zeker ook bij het in stand houden van chronische (pijn)klachten.

Ik coach natuurlijk vanuit eigenheid. Ook voor mij is het immers belangrijk mezelf te zijn. Daarbij zal ik mijn sterke intuïtie, maar ook een gezonde dosis humor, zeker niet buiten beschouwing laten.

Daarbij zijn onderstaande methodieken voor mij mooie tools.
‘De 6 Logische Niveaus’ van Dilts/Bateson. ACT (Acceptance and Commitment Therapie), Mindfulness en de methodiek van De RET (Rationeel emotieve therapie).

Van hoofd naar hart is een belangrijk, terugkerend thema in de gesprekken.

Pijncoach Alkmaar |
Weet écht waar de pijn zit

Neem contact op voor een gratis adviesgesprek.
Je zit nergens aan vast.